Layout – del 3. Pace and contrast

Øvelsen går ut på å bedømme forskjeller i rytme og kontrast mellom en nettside og en trykksak.

Jeg tok for meg papirutgaven og nettsidene til Drammens Tidende (DT.no).

Papiravis: Forsiden har gjerne ett eller to hovedsaker. Og avisen har generelt et mye større areal og spre artiklene ut på. Mange artikler har flere bilder, både store og små. I tillegg har de lengre overskrifter og ingresser uten at leseren mister oversikten. Leseren kommer fort inn i stoffet. I tillegg er det gjerne satt inn små, men relevante artikler, gjerne med bilder eller grafikk. Dette gjør sideoppsettet mer virksomt.

pace-contrast_dt-paper01

Bilde: Alt er samlet på en to-sider med bildet i fokus. Det er det samme om man leser inn til høyre og kikker på fotografiene, eller leser tilleggsartiklene eller leser i spalten til venstre. Man mister uansett ikke oversikten.

Mange oppslag følger dette mønsteret slik at rytmen blir kjent, dog med litt variasjon. Man kan raskt skumme igjennom avisen. Man mister ikke så lett oversikten. Kontrasten er høy og man kan lett skille mellom deler av innholdet.

Nettutgave: Redaksjonen må forkorte og skrive om overskrifter, og artiklene på forsiden har som oftest ikke ingresser. Forsiden er en parkeringsplass med mange rubrikker samlet. Hovedoppslaget har gjerne et stort bilde og noe mer tekst. Som oftest er det små bilder som skal gi kontekst der overskriften kommer til kort. Rubrikkene er fordelt på 1 og opptil 4 kolonner. Leserytmen går nedover sidene fra rubrikk til rubrikk, i et hakkete mønster, og det er mye som slåss om leserens oppmerksomhet.

pace-contrast_dt-nett01

Bilde: Rytmen blir fort avbrutt da det er mye som trekker i leserens oppmerksomhet. Det er lite som borger for en rolig konsentrert rytme. Det blir dog litt roligere når man har gått inn på en artikkel.  Her er det stort bilde som tar hovedoppmerksomheten og man trekkes nedover mot spalteteksten og tilhørende bilder.

Kontrasten er mer “grå” og lavere, spesielt på forsiden – ting er for tett på hverandre med for mange detaljer og ting drukner.

Konklusjon: Nettutgaven ser ut til å være laget for kjapp oppdatering av nyhetsbildet. Leserytmen blir hakkete, men rask og kortvarig, og kontrasten er stort sett mye lavere enn i papirutgaven, med unntak av inne på selve artiklene. Vg-nett har gjort det annerledes – man kan skumme nedover en to-kolonner hele veien å samtidig være fokusert.

Papirutgaven er laget for deg med tid. Store og mange bilder, tydelig overskrift og relevante tilleggsartikler. Alt er på samme flate gir god leserytme. Stor kontrast mellom overskriftene, bildene og brødtekst gir leseren mye bedre kontroll over innholdet.

Kilder

Drammens Tidende

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: