Fotografi – del 1. tre hendelser i fotografiets historie

 

“Pick three events in the timeline from this week’s lesson History of Photography: An Introduction, and find photographs of the event on the Internet or in the library and write a paragraph explaining the event in more detail. Include your photographs in the description”

Mange forskjellig teknikker ble utviklet iløpet av et forholdsvis kort tidsrom. Men jeg ble mer interessert i de oppfinnelsene som ligger nærmere vår tid. Her er det meste av den tungvinte fotoprosessen og etterarbeidet eliminert.

Kanskje fotografen nå endelig kunne få tid til å konsentrer seg om motivet?

Tørrplatenegativer

I 1871 klarte legen Richard Maddox å fremstille en tørrplate belagt med sølvgelatin. Tørrplatene var mye mer følsomme for lys og la til rette for mer mobile fotografer. Mye av den kjemiske kompleksiteten rundt det å fotografere ble nå pre-produsert på egne fabrikker. Fotografen slapp dermed både å bringe med mørkeromstelt og drive med komplisert etterbehandling av platene. De kunne nå bruke ressurser på å utvide forretningen sin.

Etterhvert ble platene ytterligere forbedret. De ble mer sensitive for lys, mer robuste mot friksjon og fikk forlenget holdbarhet. Og i1879 utviklet George Eastman en maskin til plateproduksjonen. Masseproduksjonen reduserte kostnadene ved å fotografere.

00T92k-127483684

dryplate

Filmrullen

“You press the button, we do the rest.”

Eastmans første transparente plastikkfilm kom på markedet i 1889. Filmen besto av nitrocellulose, også kalt nitratfilm, og var svært lettantennelig. Sammen med filmen utviklet Eastman et håndholdt kompaktkamera. Dette var starten på Eastman Kodak. For første gang var kameraet små nok til å ta med seg overalt og man trengte heller ikke spesiell teknisk kompetanse for å bruke det.

Hvem som helst kunne nå ta bilder. Kameraet ble sendt til Eastman Kodak, som fremkalte filmen. Eierne fikk det i retur med en ny filmrull i kameraet. Amatørfotografene blomstret opp.

06.07_merholz_camera_color

Fargefotografier

Ulike metoder for fargefotografering ble utprøvd på midten av 1800 tallet, men de hadde problemer med å fiksere bildet og forhindre at det falmet. I 1861 ble det første varige fargefotografiet knipset av fysikerne James Clerk Maxwell. Disse tidligere fargefototeknikkene registrert kun et avgrenset fargespekter, men på begynnelsen av 1900 tallet kom kjemien til hjelp. Fotokjemiker H. W. Vogel utviklet en emulsjon for fargefilm som var følsom nok til å fange opp hele fargeregisteret.

Rare Color Photography of Early 1900s Paris (4)

Rare Color Photography of Early 1900s Paris (43)

Dette er bilder fra Paris tidlig 1900-tallet. Tatt med Autochrome Lumière teknologi, en teknikk utviklet av Lumière brødrene.

Kilder:

Rare Color Photography of Early 1900s Paris : http://www.vintag.es/2013/01/rare-color-photography-of-early-1900s.html

Fargefotografi: http://nn.wikipedia.org/wiki/Fargefotografi

George Eastman : http://en.wikipedia.org/wiki/George_Eastman

Dr. Richard L. Maddox : http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Leach_Maddox

Dokumentasjon og presentasjon – Historien bak eldre kommunale fotoarkiver : http://www.byarkivet.oslo.kommune.no/OBA/tobias/tobiasartikler/tob2003-3_01.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: