Til slutt er det rispakkens tur til å gjennomgå en SCAMPER:

“You have to design packaging for rice. The packaging has to be different from what is out there in the market. Apply each one of the SCAMPER techniques and do a write-up on your findings. Then choose the option that you think would work best and do a sketch of what the packaging would look like.”

Et “ris”ki prosjekt?

Papp, plast, boil-in-bags og ofte mye matrester og litt kjedelig smak. “Rispakken” blir endevendt til ugjenkjennelige. Vanskelig å plukke ut det alternativet som passer best så det ble laget en tegning av alle de mulighetene jeg fant i henhold til SCAMPER.

I korte trekke dreier det seg om bionedbrytbar forpakning, vakuumpakket porsjonsposer i spiselige og vannløselige emballasje, krydderblandinger, mer attraktiv butikkinnredning for rispakkene, mindre avfall, mindre volum og mindre matrester. Sist, men ikke minst helseforebyggende kostholds- og treningstiltak for studenter. Og vi snakker fortsatt om ris.

Ting som stikker seg ut er fremtidens forpakningsmaterialer og at det går mot komposterbart og/eller bionedbrytbar emballering. Emballasje som også kan spises og/eller løses opp i vann er ganske oppsiktsvekkende. Dette har selvfølgelig fått sine motstandere, og skepsisen er som forventet høy. Personlig tror jeg dette kommer inn i butikkhyllene i full bredde om ikke så lenge. Det investeres mye ressurser i dette verden over.

scamper_rice_start

Ris ála SCAMPER

scamper_rice_S

S: Bionedbrytbar emballasje. Kan kastes i våtorganisk avfall og er miljøvennlig. Triangelformet oppheng minner om stråhattene man ser på rismarkene. (Substitute)

scamper_rice_C

C: Mange varianter krydderblandinger kan legges ved. Krydderposene er produsert i et vannløselig og spiselig materiale og legges rett i kjelen sammen med risen. (Combine)

scamper_rice_A

A: Vi kaster mye mat og rester etter måltider. Rester av kokt ris har dårlig holdbarhet. Porsjonspakker på 1/2 dl tørr ris gjør det lettere å kontrollere forbruket. (Adapt)

scamper_rice_M

M: Sammenhengende pakker rives lett fra hverandre i perforeringen. Varierende antall porsjoner i pakkene, fra studenten til storfamilien. (Modify)

scamper_rice_P

P: Det er økt bekymring for studenters kosthold og øvrig helse. Her er et tiltak hvor risen (helst brun ris) kan spille en sentral rolle i forberedelsen til en god treningsøkt. Menyforslag som inkluderer andre ingredienser legges ved. Lav terskel med gratis treningstimer på treningstudio er inkl. i pakkene. (Put to some other use)

scamper_rice_E

E: Vekt og volum kan minskes ved transport og lagring. Store poser med ris og pappesker tar mye plass. Vakuumpakkede porsjonsposer foldes sammen og bygger lite volum. (Eliminate)

scamper_rice_R

R: Vannløselig  emballasje og attpåtil SPISELIG? Ja, det er på vei inn i matvarebransjen. Mindre avfall. (Rearrange)

 

Referanser:

Chocolate wrapped in compostable film : http://www.greenerpackage.com/compost_biodegrade/chocolate_wrapped_compostable_film

Biopolymer : http://www.greenerpackage.com/sourcing_renewable/jordans_gains_expertise_biopolymers

Bioplastic innovation : http://bioplastic-innovation.com/category/1-new-products/

Tre blir fremtidas plast : http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/310381

Bioplast mellom bark og ved : http://www.nofima.no/nyhet/2011/11/bioplast-mellom-bark-og-ved

Spiselig film : http://www.packnews.no/article/20120913/NYHETER/120919986/1005&ExpNodes=1005

Vivos™ Edible Delivery Systems : http://www.monosol.com/brands.php?p=117

Edible packaging: fancy a wrap? : http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/apr/16/edible-packaging-fancy-a-wrap

WikiPearl : http://www.wikipearl.com/

Advertisements